MAURITS FONDSE – pianist, zanger, songwriter

Wie ik ben? Dat kan ik het beste uitleggen met onderstaande video. Ik speel piano, zing en schrijf liedjes. Dit liedje is zoals ik ben, weemoed en hoop in harmonie.

videoshoot bij Paul Schuurman

Geinteresseerd geraakt? Je kunt meer van me horen op Spotify..

Ik hou van ongelooflijk veel muziek. Jazz, 80’s, Kleinkunst, Franse Chansons….

Met zangeres Britta Maria schrijf ik graag Nederlandstalige Chansons, zoals bijvoorbeeld ‘De Omweg’.

De Omweg met Tekst..

In 2019 schreef ik samen met Erris van Ginkel het nummer Houd Moed, een lied dat voor velen troost en hoop heeft geboden..en waar ik zeer trots op ben..

Of we nemen een beroemd chanson opnieuw op, zoals La Madrague van Brigitte Bardot..

Naast schrijven, treed ik heel graag op. Vanaf 2018 doe ik dat met een ode aan Billy Joel, één van mijn helden…

INSIDE BILLY JOEL‘ – mijn ode aan Billy Joel, nog een aantal keren te zien vanaf sept 2023! ga naar mijn Agenda https://mauritsfondse.com/concerts/

Maurits Fondse tour dates

Muziek is altijd mijn veilige haven geweest. Als kind zat ik achter de piano en we sloten een verbond, de piano en ik…wij blijven samen ons hele leven. Ik kon er zijn wie ik was en de grote boze buitenwereld was ver weg, ik voelde vrijheid en kon doen wat ik wilde.. Ik heb altijd uit mijn hoofd gespeeld, nooit van blad. Wist niet hoe alles heette, wel hoe het klónk. Ik maakte zo mijn eerste liedjes of deed de radio aan en speelde mee met wat ik hoorde… Bruce Hornsby’s ‘The Way it Is’ of de pianobassen van ‘Life’s what You Make it’ van Talk Talk. Ik ben gefascineerd door melodieën. Vooral in samenspraak met spannende harmonieën. Dan leef ik op. Dat gaat de hele dag door. Op zoek naar liedjes. Liedjes zijn voor songwriters wonderlijke fenomenen. De één komt zo uit de lucht vallen, als een compleet cadeau, de ander doet er soms maanden over, jaren of nog langer. Liedjes zijn voedsel voor de ziel, ik kan niet zonder. En ik denk dat dat voor iedereen geldt. Daarom blijf ik zoeken, maken en schrijven.

Maurits Fondse (1970) groeit op in een onderwijsfamilie in het Zeeuwse Tholen. Met twee zingende ouders, muzikale broers en veel kerkbezoek, wordt muziek met de paplepel ingegoten. Maurits volgt een aantal jaar pianolessen en is zanger in het kerkkoor onder leiding van zijn moeder. Na de HAVO gaat Maurits in Utrecht studeren, eerst een lerarenopleiding, maar vervolgens gaat hij Bedrijfskunde en Filosofie studeren aan de VU in Amsterdam. Na zijn afstuderen doet hij toelatingsexamen Piano Lichte Muziek aan het Conservatorium van Utrecht en wordt aangenomen. Vanaf die dag besluit Maurits zich volledig te storten op zijn passies: piano spelen en songs schrijven.

In 1998 speelt hij 1,5 jaar in de band van Henk Westbroek en is Maurits Muzikaal Leider van Kinderen voor Kinderen, die dat jaar 25 jaar bestaan en door Nederland reizen met een jubileumtour. Er volgen vele projecten en samenwerkingen met andere musici, zoals Shane (eigen band) en Groove Troopers (bigband die hij mede leidt met broer Martin). In deze jaren schrijft Maurits gestaag door, opdrachtmuziek, reclames, theaterwerk en vele commerciele optredens volgen, bedrijfsfeesten en bruiloften om brood op de plank te hebben.

Vanaf 2010 is Maurits een veelgevraagd pianist en backing vocalist. Hij werkt voor KRO’s Theater van het Sentiment, NCRV’s BZT-Muziekshow en is hij Muzikaal Leider van de musicals Willem Ruis, Dansen met de Vijand (4 Musical Award Nominaties), Zeeuwse Vrouwen I en II, Telkens Weer Het Dorp, Safaripark Zuidas en Soof de Musical.

Maurits schrijft de muziek voor de musicals Dansen met de Vijand, Safaripark Zuidas (Janke Dekker Produkties) en liedjes voor Expeditie Robinson (Rick Engelkes Produkties).

Van 2013 t/m 2019 is Maurits vaste begeleider van Freek de Jonge, met wie hij vele theater- en TV-optredens doet, o.a. DWDD en Carré.

Sinds 2018 heeft Maurits eigen voorstellingen in het theater. Zo brengt hij The Story of Billy Joel en met partner en zangeres Britta Maria staat hij op de podia met Serge Gainsbourg Forever, Chansons van Schoonheid en Huiswaarts. In 2021-2022 speelt Maurits zijn nieuwe programma Young in the 70’s en met Britta Maria Aznavour mon Amour.

In 2019 brengen Maurits en Britta het album Huiswaarts (4 sterren NRC) uit, met daarop de succesvolle single Houd Moed. Tijdens de coronacrisis schreven zij Samen uit Elkaar en Op Weg naar Jou. En onlangs is een nieuw lied uitgebracht, De Optocht, dat Maurits samen schreef met Ivo de Wijs.

Wist u dat:

– Maar liefst vier singles, Houd Moed, Op Weg naar Jou, Samen uit Elkaar en De Optocht het afgelopen jaar airplay bij De Taalstaat kregen van Frits Spits?

– In de twee programma’s die Douwe Heeringa bij Omrop Fryslan heeft, hij, gedurende de lockdown, steevast zijn programma afsluit met Houd Moed?

– Maurits met zijn voorstelling The Story of Billy Joel een publiekswaardering kreeg van 9,1 in het Griffioen Theater van Amstelveen?

Frits Spits over ‘De Optocht’: ‘Dit raakt me tot in het diepst van mijn ziel’.

Maurits Fondse, pianist, zanger en songwriter speelt eigen repertoire, dat zowel Engels- als Nederlandstalig is. Zijn songs gaan over zijn persoonlijk zoektocht in het leven, zijn liefde voor taal en natuur en uiteraard zijn grote voorliefde voor de schoonheid van muziek. Songs van zijn album ‘Don’t Marry a Musician’ en van zijn nieuwste album
‘De Omweg’. Met tussendoor verhalen over Zeeland, over filosofen en economen, over spirituele momenten en over verloren gegane liefdes die er nog altijd zijn.

www.mauritsfondse.nl

Noord-Hollands Dagblad: ‘Ijzersterke songs’ – **** Heaven Magazine:’Onweerstaanbaar goed’